
VOETEN VERDIENEN UW AANDACHT!
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, een likdoorn of ingegroeide nagel. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
1. VERZORGING
LUISTER NAAR UW VOETEN
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, uw medisch pedicure kan daar vaak bij helpen.
VOETEN WASSEN
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liefst niet met zeep. Blijf niet te lang in het water met uw voeten want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af met een propere handdoek, vooral tussen de tenen. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
GEBRUIK EEN VOETENCRÈME
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.
Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken.
2. VOORKOMEN
VOORKOM PROBLEMEN BIJ HET KNIPPEN VAN UW NAGELS
Het correct knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De scherpe hoeken mag u zonodig zéér beperkt afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond daar dit het ingroeien van teennagels bevordert.
VOORKOM INGEGROEIDE TEENNAGELS
Dit is een pijnlijke aandoening welke meestal voorkomt aan de grote teennagel voorkomt. Een ingegroeide teennagel moet zo snel mogelijk worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
- druk door slecht passende schoenen
- het verkeerd knippen van nagels
- een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie
VERHELP EELTRANDEN AAN DE HIEL
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen met een open hiel loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Dit is een echt zomerverschijnsel.
De ‘aanwas’ van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.
Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
LAAT KLOVEN BEHANDELEN
Bij een minder elastische huid kan de huid barsten, wat resulteert in kloven. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, meer bepaald als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.
Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
- 1 x per week raspen op een natte huid
- iedere avond de voeten insmeren met een hydraterende voetencrème
Als er echt een kloof dreigt, laat dit dan direct behandelen door de medisch pedicure om veel pijn te voorkomen.
3. TIPS
SCHOENEN KOPEN
Voor gezonde voeten zijn correcte en goed passende schoenen een noodzaak. Schoenen koopt u het beste in de namiddag daar uw voeten in de loop van de dag opzwellen. Zo voorkomt u knellende schoenen en… voetproblemen!
Laat bij elke aankoop uw voeten opmeten (staande positie). Let ook op de breedte van de schoen en los dit niet op door een maatje groter te nemen als de schoen te smal is... Naast de lengtemaat wordt de breedte van een schoen weergegeven door letters gaande van E tot H (meest gebruikelijke).
Let er op dat u beide schoenen past. Veel mensen hebben namelijk één voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet.
SCHIMMELINFECTIE AAN DE VOETHUID OF NAGELS
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, neem dan een aparte propere handdoek